Stadsvandringar Stortorget Gamla stan

Stortorget är den plats i Gamla stan som har varit samlingspunkten. Det är här som man har kunnat handla på marknadsplatsen, det är på Stortorget som man kom till för om man ville träffa folk och lyssna på skvaller.
Idag så är det kring jultid på Julmarknaden som man kan uppleva lite den stämningen och känslan som man kanske hade under Stortorgets glansdagar. Under december månad finns det många, små röda försäljningsstånd uppställda på Stortorget och då kan man handla hantverk, glögg och pepparkaka eller prova sin lycka på chokladhjulet. Stortorget är en plats där mycket historiska händelser utspelat sig. Det var här som Stockholms blodbad utspelade sig 1520 och torget är Stockholms mest blodstänkta torg. Vad var det egentligen som hände under Stockholms blodbad? Gustav Vasa far var en av de personerna som blev avrättade på Stortorget. Vilka fler avrättades? Varför avrättades de? Vem var det som såg till att blodbadet ägde rum? Här har även folk straffats offentligt med piskrapp etc. Idag kan man se en kanonkula som sitter i hörna på fastigheten som Stortorgskällaren ligger i. Varför sitter det en kanonkula i fasaden? Det finns en gatan som leder ner från Stortorget som heter Kåkbrinken. Varför heter gatan Kåkbrinken? Det finns också en vacker brunn som står mitt på Stortorget, som heter Stortorgsbrunnen. Brunnen lämnade Gamla stan under en period då den stod på Brunkebergstorg men den kom tillbaka, vilket jag tycker vi ska vara glada över. Den står inte exakt på samma plats, men nästan. Mitt på Stortorget i Gamla stan finns Börshuset, som inrymmer Nobels Museum.
När vinnaren av Alfred Nobels Litteraturpris ska avslöjas så samlas många av världens reportrar på en speciell plats i Gamla stan, var ligger den? Stortorget i Gamla stan är det torg som är störst, har flest fik och mysiga restauranger.
Alla fiken har uteserveringar och det är lika mysigt att sitta en sen kväll, på hösten med en kopp kaffe i handen på någon av uteserveringarna. Det finna alltid filtar som man kan värma sig med och det blir extra mysigt med alla dessa tända ljus, lyktor och tom eldar på Stortorgskällaren. Det som man kanske inte tänker på när man sitter på någon av uteserveringarna är att de flesta av fiken också har en liten snirklig trappa ner i ett mysigt källarvalv. Det är lätt att missa men får man chansen så är ett besök i Gamla stan under en snöig vinterdag nästan magisk. Då går man helt enkelt ner i någon av källarvalven. Från Stortorget går det en gata från väst till öst som heter Köpmangatan och som leder till Köpmantorget.
Om man står mitt på Stortorget och vänder sig mot Kåkbrinken så kan man fotografera de mest fotograferade husen i Gamla stan. Den vyn är väldigt klassisk och de hittar man på många vykort från Gamla stan. En annan väl fotograferad figur i Gamla stan är statyn som föreställer Evert Taube. När han lyfter sin glasögon får han ofta sällskap av personer som gör samma rörelse. Evert Taube står på Järntorget och det är många som faktiskt förväxlar Järntorget med Stortorget. Varför vet jag inte men det är väldigt många som hamnar fel.

Alla dessa frågor får du svar på om du följer med på en underhållande stadsvandring i Gamla stan Stockholm.

Västerlånggatan 14 Gamla stan Stockholm, Västerlånggatan 14 Gamla stan, Stockholm, 11129, Sverige -