Stadsvandringar Västerlånggatan

Västerlånggatan i Gamla stan är gågatan med många butiker och souvenirbutiker och som är det riktiga turiststråket i Gamla stan. Västerlånggatan sträcker sig från Mynttorget till Järntorget.
Västerlånggatan är den gatan som alla vandrar på men samtidigt så är det risk att man verkligen missar själva Gamla stan som är det verkliga man vill uppleva. Västerlånggatan ligger som namnet antyder på Västra sidan och om man vill uppleva lite mer lugna kvarter och butiker som har mer hantverk än krims krams så ska man ta sig till östra sidan istället. Men det finns mycket som man bör uppleva på Västerlånggatan. Aifur är en sådan restaurang som jag verkligen kan rekommendera om man är på besök i Gamla stan. Aifur ligger på Västerlånggatan 68 och om man vandrar längs med Västerlånggatan så ligger det precis innan man når Järntorget, på höger sida. Man ser marschaller och sedan en trappa som går ner i de mysiga lokalerna. Västerlånggatan går utanför den mur som gick runt Stockholm. På Västerlånggatan, precis innan man når Järntorget kan man också svänga av så man kommer till den smalaste gränden som finns i Gamla stan, Mårten Trotzigs gränd. Gränden är bara ca 90 cm på sitt smalaste ställe. Där finns också en restaurang som heter Mårten Trotzigs restaurang. På Västerlångagatan 31 ligger det huset som Olof Palme bodde i under den tiden som han blev skjuten. På samma adress bodde även Alva Myrdal och Gunnar Myrdal.
Bland alla souvenirbutikerna kan man även hitta många smyckesbutiker, glasshopar, fik och underklädersbutiker. Det finns även en stor butik som har det mesta inom serietidningar, science fiction m.m.
När man vandrar om kring i Gamla stan och framförallt på Västerlånggatan ska man hålla lite extra hårt i sin handväska. Det finns väldigt mycket ficktjuvar och man kan inte hänga sin väska eller jacka över ryggstödet när man tar en kopp kaffe.
Det finns också många som är utklädda till exempelvis clowner och de kramar om dig, vill att du ska ta ett foto, skaka hand med dem, sätter på dig en hatt och så ställer de sig bakom dig. De gör allt för att du ska bli distraherad och sedan är du av med en plånbok, väska, pass och annat. Det finns även de som lägger ut lappar på bordet när du fikar. De lägger lappen på din mobil eller liknande och på lappen står det att du ska skänka pengar för att deras barn är handikappade och hemlösa. Sedan när lappen hämtas tas även mobilen.
Om du spelat Monopol någon gång så kanske Västerlånggatan känns bekant och det stämmer. Västerlånggatan är en av gatorna som man kan köpa. Parallellt med Västerlånggatan ligger Stora Nygatan.
På Västerlångagatan ligger startplatsen för alla våra stadsvandringar. Vid porten Västerlångagatan 14 så går det från vänstra sidan en tunnel som man följer ner till innergården eller Brantings Torg som platsen heter via Stenbastugränd.
Brantings torg är verkligen ett av de anonymaste torgen i Stockholm. Jag tror faktiskt att jag aldrig träffat någon som vet var det torget ligger. Så följ med oss på våra vandringar så kommer ni lära er många nya platser och höra spännande historier som kanske inte så många känner till. Läs mer om våra stadsvandringar.

Västerlånggatan 14 Gamla stan Stockholm, Västerlånggatan 14 Gamla stan, Stockholm, 11129, Sverige -